Strada în Oglindă din Cluj-Napoca

Strada în Oglindă din Cluj-Napoca, cu numele oficial str. Iuliu Maniu, este o țintă unică în regiunea Transilvaniei, la fel e și un simbol al orașului Cluj.

Capătul din zona de vest al străzii dinspre Piața Unirii, prin cele două clădiri simetrice aproape complet, înduioșează nemaipomenit. Denumirea reiese din acest efect de imagine în oglindă constituit de clădiri. Strada ce iese în Piața Unirii devine exlusivă și armonioasă datorită amplasării între Palatul Bánffy și casa Wolphard–Kakas.

Niciodată la colț de stradă

Datorită structurii rotunjite a clădirilor, este imposibil să te afli la colț de stradă. Rotunjimea colțurilor e evidențiată cu ajutorul turlelor acoperite de coifuri decorate. Să descoperi și să exlorezi clădirile poți cu ajutorul companiei Elit Bus www.cluj.md.

Pe lângă aceste tezaure arhitecturale, se pot observa și altele, de exemplu tavanul clădirii care se află pe strada Iuliu Maniu, nr. 38.

Scurt istoric despre cele două clădiri în oglindă

Totalitatea arhitectonică amplasată în capătul vestic al străzii, a fost elaborat după îndreptarea arhitectului Ignác Alpár. La finele secolului XIX lucrările au fost duse până la capăt, în anul 1899. Conform tendințelor din acele vremuri, arhitectura clădirilor a fost ghidată după realizările arhitectului Hausmann, care a reorganizat Parisul în secolul XIX. Prin sistematizarea personală a trecut Clujul, precum și Parisul, în anul 1895.

Bisericii Catolice îi aparțineau pe acele timpuri, cele 4 loturi de pământ pe care au fost construite clădirile. Au fost dărâmate mai întâi un șir de clădiri care se aflau în împrejurimea Bisericii Catolice Sf. Mihail, pe care le închiria ca teritprii pentru magazine și cârciumi. Biserica a primit pământul în compensație, în urma dărâmărilor, pe care mai apoi a construit cele mai sublime palate care se aflau în Cluj-Napoca în secolul al XIX-lea.

Arhitectura haussmanniană mai poate fi văzută și pe Bulevardul Magheru din București. Secolului XIX-lea îi era specific existența unor clădiri ridicate față în față, care aveau loc în toată Europa. Dintre cele mai vestite se află în Paris și Viena.

Strada ce elucidează orașul

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, strada atrăgea vizitatorii cu suprafețe comerciale nobile – la parter, birouri sau apartamente subtile – la etajul din clădiri. Cu timpul, această stradă a ajuns să elucideze nu doar pe sine. Cultura multiplă a Clujului a început să fie tot mai evidențiată, care forma conexiunea între Biserica Sf. Mihail și Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca, între Piața Unirii și Piața Avram Iancu. Cu ajutorul companiei Elit Bus www.cluj.md, pot fi vizitate aceste sublime atracții turistice din Cluj.

Altele

Parola Wifi: ElitBus.md