Gherla – un oraș vechi păstrat și publicat în articolul internațional

Gherla e constituit ca unul dintre cele mai bine conservate orașe vechi aflate pe teritoriul României

La momentul actual, Gherla fiind unul dintre orașele din Cluj, nu relatează multe unor oameni. Pe lângă acestea, Gherla are un lucru nu prea cunoscut, este făcut de către armeni. Este cel mai bine conservat oraș vechi din țară. A fost recunoscut cândva și ca Armenopolis. Travel Blog Europe a înscris aceste aspecte pe site-ul de tematică turistică, care publică articole despre locurile turistice ale orașelor din Europa. Mulțimea de vizitatori lecturează cu atenție deosebită articolele.

Inițial Gherla a fost citată în documentul din anul 1291 având denumirea Gherlahida. În acea perioadă a fost un sat obișnuit și s-a menținut în așa fel până s-au stabilit armenii. Nu se cunoaște cu certitudine când exact ar fi sosit ei. Dar, înaintea secolului al 19-lea, sub denumirea de Hayakaghak a fost recunoscut orașul, ce presupunea un oraș armean. Astfel, înaintea acestei etape istorice au venit armenii. Sub o denumire similară de Armenianstadt în limba germană, și în latină Armenopolis, acea de final fiind pus și ca un nume oficial.

Armenii aranjați în Gherla erau originari din Regatul Armean al Ciciliei, ei ilustrau colectivitatea care pleca în diverse țări din Asia Mijlocie și Europa. Din Crimeea și Moldova au sosit în zona Ardealului aproximativ în anii 1650. Acei care s-au stabilit în Gherla au contribuit la clădirea și fixarea orașului înnoit. Au fost zidite case, la fel și Biserica “Sfânta Treime”, care la moment este și Eparhia Catolicilor pe Rit Armean pe teritoriul României. La fel, ea este locul ce atrage turiștii nu numai prin intermediul aspectului estetic și arhitecturii, ci și cu ajutorul unei lucrări pictate de Peter paul Rubens.

Sunt menținute atributele specifice armenilor cu ajutorul cărora a fost format un aspect unic, chiar dacă, la moment, armenii nu mai trăiesc aici. Un oraș construit din temelie s-a păstrat până în prezent în România, care poate fi vizitat cu ajutorul companiei de transport Elit Buscluj.md

Prin urmare, trecând pe la Gherla, este necesar un popas pentru a te fascina istoriei care a lăsat-o comunitatea și metoda prin care s-a menținut în stare bună un oraș învechit și practic irepetabil, numit Gherla.

Altele

Parola Wifi: ElitBus.md