Arhitecții Clujului: George Cristinel sau despre arhitectura interbelică a orașului

Este încântător cum s-a dezvoltat arhitectura Clujului, mai ales înceepând din secolul XX. Schimbările au generat dimensiuni cuprinzătoare. Compania Elit Bus, vă permite să realizați p călătorie în locurile reprezentative ale Clujului.

Călătoriile în oraș odată ce acceaptă și timpul ne oferă oportunitatea să privim la edificiile din Cluj, să le atribuim Clujului modern.

Arhitectura din perioada interbelică

Structura arhitecturală ale Clujului din perioada interbelică este inclusă în înclinațiile de treaptă mondială caracterizând acea etapă. România Mare a fost însoțită după Marea Depresiune de niște concepții înfloritoare datorită procedeului raționalist. Clujul din perioada interbelică are o arhitectură care corespunde hotarelor curentului accentuat sumarului de modernism și Art Déco.

Arhitect modern - George Cristinel

Originar din București, unde a studiat la Școala Specială de Arhitectură din Paris, George este considerată a fi o personalitate emblematică în acea perioadă. Debutând cu realizări de programe arhitecturale și manifestându-le într-o manieră originală, el a reușit să atribuie ideal prin intermediul abordărilor autentice cu influență modernistă, edificare spațială deosebită și prin armonia potrivită locului și însărcinării clădirilor să fie pe merite un artist reprezentativ. Dintre cele mai ilustrative exemple de creații ale acestei persoane, sunt: Mausoleul din Mărășești, Colegiul Academic „Regele Carol al II-lea”, Școala Normală Ortodoxă Română etc.

Casa Universitarilor

Casa Universitarilor reprezintă cea mai deosebită clădire a Clujului. Este un edificiu măreț și concis, dar și plin de emoții nostalgice însoțite de o povestire atrăgătoare.

Creația acestui arhitect a devenit un simbol al arhitecturii din România interbelică. Înainte de clădirea acestui edificiu în perioada 1935 și 1937, în acest spațiu a avut loc teatrul din acest oraș.

În curând după încheierea elaborării edificiului al Teatrului Național din Piața Ștefan cel Mare, formațiunea din teatru s-a deplasat într-un sediu nou, iar edificiul teatrului vechi s-a vândut la universitate. În anul 1934, înainte de dărâmarea edificiului și construirii casei studenților, s-a utilizat în funcție de depozit pentru depunerea unor colecțiuni.

Noul edificiu lansat în anul 1937 la data de 13 iunie, cu denumirea de Colegiul “Regele Carol al II-lea”. După un timp, în perioada comunistă, în locul denumirii de “Casa Studențească”, a devenit Casa Universitarilor. Compania noastră cluj.md, vă poate ajuta să vizitați această atracție turistică.

Altele

Parola Wifi: ElitBus.md